Minecraft

MinecraftDa Minecraft først dukket opp i 2009, skjønte jeg ikke helt hva den store blesten var om. Dette var liksom et helt unikt spill som man aldri hadde sett maken til, et spill der man kunne gjøre akkurat hva man ville, uten at spillet fortalte deg hva du skulle gjøre. Et spill uten mål og mening kunne det nærmest virke som, med grafikk som kunne ha blitt sammenlignet med en gammel NES-maskin. Vel, det tok ikke lang tid før all skepsis ble føyd til side, og jeg ble en skikkelig Minecraft-fan.

I løpet av disse fem årene har nemlig Minecraft vokst seg til å bli en av de største spillsuksessene – noensinne! Og det er ikke bare en påstand fra min side, for spillet har nå solgt over 50 millioner kopier på verdensbasis. Dessuten fortsetter utviklerne å pøse ut nye versjoner, både til mobil, nettbrett og de nye spillkonsollene. Hva blir det neste – skal man kunne spille Minecraft på smartklokken i fremtiden?

Hvor kom suksessen fra?

Mange har tidligere prøvd på å lage åpne spill, der man overlater fantasien til spilleren. En åpen verden har vist seg å være svært populær, uavhengig av sjanger. Just Cause 2 er et godt eksempel på et actionspill som fungerer bra, mens Minecraft naturligvis er et bra eksempel på et spill som nødvendigvis ikke kan plasseres i en enkelt sjanger. Her er det opp til deg hvordan du vil at spillet skal utarte seg. Vil du bygge hjembyen din, illustrere en kamerat eller gjenskape hele landet ditt? Eller bare løpe rundt og jakte sauer og kyr? I Minecraft er valget ditt.

Nettopp denne oppskriften hadde ikke fungert uten spillernes fantasi. Verden har omfavnet Minecraft, og det er like populært enten man er åtte eller førtifire år. Minecraft brukes dessuten i opplæring på skoler, ettersom det er en fantastisk måte å utvide kreativiteten sin på. Barna elsker det, og det å kunne bygge nøyaktig hva man vil, er ikke bare lærerikt, men også svært underholdende. Jeg er ganske fornøyd med det spillutvalget som var da jeg vokste opp – men vi hadde jaggu meg ikke noen spill som Minecraft!

Fantastiske kunstverk

Det føles nesten litt dumt å påstå at noen firkantede klosser i et spill, kanskje skapt av et barn, kan kalles for et kunstverk. Men så bra er faktisk Minecraft, og de skapelsene som spillerne får til. Man har til og med klart å gjenskape HELE Danmark i spillet – det er snakk om noen timers arbeid det. Andre spillere velger å gjenskape skolen sin, fotballbanen til laget sitt, eller et kjent sted i verden. Det finnes ingen grenser for hva du kan skape, for her er det bare fantasiens egne begrensninger som gjelder.

Jeg anbefaler at du tar en titt på ulike YouTube-videoer og ser hva man faktisk kan få ut av Minecraft. Jeg kan nærmest garantere at du blir «mind-blown», og jeg gidder ikke legge ut noen av mine skapelser. Den enkle grunnen til det er at jeg faktisk ikke er noe flink, selv om jeg synes det er ufattelig moro uansett.