Tre GTA spill

GTA VGrand Theft Auto, som oftest forkortet til GTA, er en spillserie som nærmest alle har et forhold til. Du behøver ikke å ha spilt det – du kan godt være en bestemor som synes det er avskyelig, eller en mor som nekter sønnen din å spille det. Eller en sønn som sniker deg til å spille det når foreldrene ikke overvåker deg. På den måten mener jeg at alle i alle fall har hørt om GTA, en serie som har vært ekstremt viktig for spillindustrien og dens utvikling de seneste årene.

Jeg kunne ha skrevet i evigheter om GTA-spillene, da jeg har brukt timevis på hver eneste tittel i serien. Dog skal jeg heller fokusere på den biten som kanskje er mest interessant for dere lesere – nemlig de spillene jeg synes er best i serien. Og det har vært vanskelig å skrape det ned til bare tre titler, for her er det virkelig mange godbiter. Men jeg har valgt en favoritt fra hver «tidsepoke» i GTA-serien, så får dere bare kommentere om dere er enige eller uenige i min vurdering!

Først ut – Grand Theft Auto 2

Det er kanskje ikke noen overraskelse at jeg synes toeren er bedre enn eneren. Det originale GTA-spillet var definitivt kult, men oppfølgeren rettet på alle feilene og manglene i det første spillet, og ga det en ekstra dimensjon. Det kom kun to år etter den første tittelen, og er etter min mening det som la lista for senere spill i serien. Dette er altså det andre (og siste) spillet i 2D-universet, der man styrte spillet fra «gudsvinkel». Det var et kontroversielt spill, som jeg elsket. Det er ekstremt voldelig og overdrevet stygt, men det er samtidig tom underholdning. Selv om jeg var alt for ung til å spille det da det ble utgitt, så digget jeg det. Frihet, action, humor og moro – uten at man behøver å skade noen i virkeligheten for det.

Nummer to – Grand Theft Auto: Vice City

Noen år senere tok GTA-serien veien over til Playstation 2, og 3D-formatet. Det skjedde først med Grand Theft Auto III, som helt klart var kult, men igjen er det oppfølgeren (og det andre 3D-forsøket) i GTA: Vice City som appellerte mest til meg. I en Florida-basert by kunne man endelig herje i skikkelige omgivelser, med heftig grafikk og et arsenal av både oppdrag og våpen. Moroa fra det originale spillet var tatt videre, bare på en enda bedre måte, og jeg var nok en gang frelst.

Nummer tre – Grand Theft Auto V

Så skal vi hoppe ganske mange år frem i tid – faktisk hele 11 år etter at Vice City dukket opp på markedet. Det femte GTA-spillet (i numerisk rekkefølge, om ikke annet) er den største spillproduksjonen noensinne, og tok GTA-konseptet til et helt nytt stadium. Oppskriften er den samme – gjør oppdrag, drep og gjør akkurat hva du vil i en åpen og fri verden. Mulighetene er bare flere, med alt fra tennisspilling til fallskjermhopping. Dessuten er historien såpass bra skrevet at den kunne ha vært en Hollywood-film. Femmeren er for min del nærmest en avslutning på en serie som er såpass bra at jeg undres om utviklerne kan presse ut noe mer av GTA fremov